I Regionledningskontoret samlas Region Östergötlands gemensamma funktioner för ledning, utveckling, stöd och service. Vi är drygt 1100 medarbetare med många olika professioner, som tillsammans är ett stöd i regiondirektörens uppdrag att ta ansvar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och det regionala utvecklingsarbetet.

Chefläkarenheten har det övergripande strategiska ansvaret för patientsäkerhetsområdet

Region Östergötland har en nollvision när det gäller vårdskador. Det är avgörande att alla medarbetare aktivt medverkar till att öka säkerheten i vården och att patientsäkerhet är en prioriterad del av det dagliga arbetet. Arbetet med patientsäkerhet syftar inte till att leta fel hos enskilda individer utan handlar istället om vårdskadeförebyggande arbete och att hitta och lösa underliggande systemfel.

Arbetsbeskrivning

Som chefläkare arbetar du i team med alla enhetens medarbetare med att stödja det lokala och regionövergripande patientsäkerhetsarbetet. I uppdraget ingår att med utgångspunkt från regionala, sjukvårdsregionala och nationella beslut och strategier stödja, driva på och utveckla Region Östergötlands patientsäkerhetsarbete. Enheten har controllerfunktion i uppföljningen av patientsäkerhetsarbetet samt utbildar inom området. 

I rollen som chefläkare är du tillsammans med chefsjuksköterskorna sakkunnig i frågor som rör patientsäkerhet. Tillsammans stödjer, bevakar och följer ni upp patientsäkerhet ur ett systemperspektiv, påtalar patientsäkerhetsrisker, föreslår åtgärder samt deltar vid uppföljning. Du bidrar med din kompetens till regionens ledningsfunktioner i frågor som rör patientsäkerhet. Du bevakar och representerar Region Östergötlands patientsäkerhetsarbete i olika regionala, sjukvårdsregionala och nationella projekt, forum och arbetsgrupper.

Tillsammans med övriga chefläkare och medarbetare på enheten ansvar du för upprättande av en beskrivning av det organisatoriska ansvaret för patientsäkerhet och för upprättande av årlig patientsäkerhetsberättelse samt bevakar och säkrar att ett kontinuerligt systematiskt patientsäkerhetsarbete bedrivs, där Socialstyrelsens föreskrift om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete tillämpas.

Du är, tillsammans med övriga chefläkare, formellt anmälningsansvarig för händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada enligt 3 kap. 5 § patientsäkerhetslagen (Lex Maria).

Utbildning och erfarenhet

Vi söker dig som har kunskap om, intresse för, och erfarenhet av kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. Du är specialistläkare med bred erfarenhet av hälso- och sjukvården och gediget professionellt förtroende. Forskningserfarenhet liksom ledarskapserfarenhet är meriterande.

Personliga egenskaper

Som person är du trygg, ansvarstagande, samarbetsinriktad och kan hantera komplexa frågor. Du har god pedagogisk förmåga och kommunicerar väl i både tal och skrift. Stor vikt fästs vid personlig lämplighet och att du i din funktion kan upprätthålla ett stort förtroende i organisationen. 

Ansökan och anställning

Uppdraget är ett tidsbegränsat förordnande (4 år) på heltid med grundplacering i Centrala länsdelen. Kombination med kliniskt arbete är möjlig efter individuella och lokala förutsättningar.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Enligt avtal
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Linköping
Län Östergötlands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/902
Kontakt
  • Karl Landergren, medicinsk direktör, 010-1032006
Facklig företrädare
  • Torsten Johansson, Läkarföreningen, 010-1031622
Publicerat 2023-04-06
Sista ansökningsdag 2023-04-20

Tillbaka till lediga jobb