Öron- näs- och halskliniken

Hörselvården på Universitetssjukhuset i Linköping är en sektion inom öronkliniken som ingår i Sinnescentrum. Hörselvården har verksamhet i Norrköping, Linköping och Motala. Barnverksamheten i Linköping är länsövergripande, och omfattar såväl länssjukvård som högspecialiserad vård, exempelvis cochleaimplantationer på barn.

Här finns alla yrkeskategorier inom svensk hörselvård representerade! Arbetet bedrivs i team med målsättningen att erbjuda diagnostik samt medicinsk, teknisk, pedagogisk och psykosocial hörselhabilitering/rehabilitering till patienter i alla åldrar utifrån deras individuella behov. Hörselvårdens övergripande mål är att patienter med hörselnedsättning/dövhet skall uppnå bästa möjliga förmåga till kommunikation. Hörselvården har även en lång tradition av gott samarbete med Linköpings universitet.

Arbetsbeskrivning

Vi söker en verksamhetsutvecklande lärare som kan undervisa i svenskt teckenspråk för föräldrar till barn med hörselnedsättning eller dövhet samt tecken som stöd (TSS) till vuxna med förvärvad hörselnedsättning eller dövhet, som kan tänka sig vissa administrativa uppgifter under perioder då kursverksamheten har uppehåll. Dessa administrativa uppgifter är behovsstyrda men skulle kunna vara bl.a. telefonrådgivning och digitalisering av kursutbud.

Hörselvården arbetar på uppdrag av Region Östergötland med barn och ungdomar, 0-20 år, med hörselnedsättning/dövhet och deras familjer i hela länet.

Regionens uppdrag är enligt HSL 3§ att erbjuda habilitering och rehabilitering. ”Habilitering står för tidiga, samordnade och allsidiga insatser från olika kompetensområden och verksamheter. Insatserna kan vara av arbetslivsinriktad, medicinsk, pedagogisk, psykologisk, social och teknisk art och kombineras utifrån den enskildes behov, förutsättningar och intressen. Det är fråga om målinriktade insatser som förutsätter att den enskildes möjligheter till inflytande vid planering, genomförande och uppföljning beaktas och säkras. Insatserna fortsätter så länge individens behov kvarstår”.

Introduktion i svenskt teckenspråk är en av flera habiliteringsinsatser som kan erbjudas familjen. Introduktion i svenskt teckenspråk som insats i hörselvården syftar till att skapa möjligheter för målgruppen att använda svenskt teckenspråk för kommunikation i alla sammanhang där det av individen upplevs meningsfullt och värdeskapande.

Vi arbetar utifrån en helhetssyn kring patienten men vårt uppdrag utgår från hörselperspektivet. Behovet av insatser planeras i team som består av olika professioner. Det är således barnets behov av teckenspråk som ska avgöra om svenskt teckenspråk ska ges som insats i hörselvården. Grad och typ av hörselnedsättning oberoende av tekniska hjälpmedel, kan vara vägledande, men måste kompletteras med kommunikativa bedömningsaspekter.

Grundläggande kunskaper i tecken som stöd erbjuds till vuxna med förvärvad hörselnedsättning utifrån patientens behov och önskan att delta.

Utbildning och erfarenhet

Vi ser gärna att du har en teckenspråkslärarutbildning eller lärarexamen. Det krävs goda kunskaper i svenskt teckenspråk och i svenska språket. Körkort inte ett krav men kan underlätta arbetet då du arbetar inom hela regionen. 

Personliga egenskaper

Vi lägger stor vikt vid personliga kompetenser och sociala färdigheter. Som person är du noggrann, självständig och stabil. Du planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt och tar ansvar för arbetsuppgifterna. Du tar initiativ, sätter igång aktiviteter och uppnår resultat. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Linköping
Län Östergötlands län
Land Sverige
Referensnummer 2022/2706
Kontakt
  • Enhetschef Jenny Adolfsson, jenny.e.adolfsson@regionostergotland.se
Facklig företrädare
  • Helena Torlofson, SACO, helena.torlofson@regionostergotland.se
Publicerat 2022-12-21
Sista ansökningsdag 2023-01-29

Tillbaka till lediga jobb