Klinisk mikrobiologi

Vi söker två ST-läkare till klinisk mikrobiologi

Klinisk mikrobiologi är en av specialiteterna inom den laboratoriemedicinska verksamheten och ingår tillsammans med röntgenklinikerna och fysiologiska kliniken vrinnevisjukhuset i Diagnostikcentrum Östergötland. Verksamheten är fokuserad på diagnostik inom klinisk bakteriologi, virologi, mykologi och parasitologi. Laboratoriet har en substratavdelning med egen produktion av medier och reagenser och även ett P3-laboratorium där regiondiagnostik av mykobakterier bedrivs.

Den för Diagnostikcentrum gemensamma plattformen, Molekylärbiologisk enhet (MBE), är organisatoriskt placerad vid klinisk mikrobiologi. Vid den gemensamma plattformen arbetar personal från olika specialiteter med diagnostik, utveckling och forskningsprojekt. Instrumentation, IT-stöd, lokaler mm samutnyttjas.

Ett 100-tal personer arbetar vid laboratoriet som har samarbete med vårdhygien, smittskydd, infektionskliniken samt medicinska fakulteten vid Linköpings universitet. Klinisk mikrobiologi är ett regionlaboratorium för Sydöstra sjukvårdsregionen och samarbetar med närliggande regioner. Laboratoriet har ett brett diagnostiskt och metodologiskt utbud.

Vi satsar på att vidareutveckla den kliniska mikrobiologin med automatiserad utodling och digital avläsning. Vi har även ett välutrustat molekylärbiologiskt laboratorium där vi kan påvisa resistensgener och utföra epidemiologisk typning med hjälp av helgenomsekvensering. Detta arbete bedrivs i samverkan med regionens strama-grupp, vårdhygien, smittskydd och infektions-klinik för att tillsammans optimera metoder för att tidigt upptäcka oönskade smittor och att snabbt kunna begränsa spridning. Det bedrivs forskning inom flera områden som tuberkulos, snabbare resistensbestämning, fästingburna sjukdomar, vårdrelaterade infektioner, fecestrans-plantation och antibiotikaresistens.

Arbetsbeskrivning
Arbetet som läkare inom klinisk mikrobiologi omfattar

  • klinisk laboratoriediagnostik av infektionssjukdomar med övervakning, utvärdering och tolkning av befintlig diagnostik inom laboratoriet och rådgivning till kliniken, på att begränsa omfattningen och spridning av oönskade bakterier i samhället och på sjukhus vilket också innebär en ökad utåtriktad kontakt med remitterande kliniker.
  • som ST-läkare kommer du att få en omväxlande tillvaro och en bred utbildning inom våra diagnostikområden. Du kommer att få ett individuellt studieprogram och en handledare i enlighet med fastställda riktlinjer för specialiteten.
  • utvecklings/förbättringsarbete är en viktig del av uppdraget då mikrobiologiområdet ständigt är i förändring.
  • medverkan i undervisning med dess framgångsrika PBL-pedagogik inom olika utbildningar vid medicinska fakulteten, Linköpings universitet.

Det här är en tillsvidaretjänst som börjar gälla från och med enligt överenskommelse. Kom ihåg att bifoga kopia på examensbevis eller legitimation med din ansökan!

Vi arbetar med löpande urval så skicka gärna in din ansökan så snart som möjligt.

Utbildning och erfarenhet
Du är legitimerad läkare med behörighet att verka i svensk sjukvård. Du har goda svenska språkkunskaper i såväl tal som skrift.

Personliga egenskaper
Vi söker dig med intresse för klinisk mikrobiologi. Du besitter en personlig mognad och tar ansvar för dina uppgifter samt gör korrekta avvägningar och prioriteringar. Du har mycket god samarbetsförmåga och arbetar bra tillsammans med andra.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform individuella löner tillämpas
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Linköping
Län Östergötlands län
Land Sverige
Referensnummer 2022/268
Kontakt
  • Verksamhetschef Stefan Johansson, 010-103 17 32.
Facklig företrädare
  • Bashir Edwardsson Tajik, Östergötlands L, Bashir.Edwardsson.Tajik@regionostergotland.se
Publicerat 2022-02-14
Sista ansökningsdag 2022-03-13

Tillbaka till lediga jobb